17.11.2023
Începând cu ora 10:00
Râmnicu Vâlcea
Hotel Ramada, Scuarul Mircea cel Bătrân 2
09:30 - 10:00
Welcome coffee break
10:00 - 10:15
Prezentare, DR. CRISTIAN POP
10:15 - 11:45
Curs: Tomografia computerizată în diagnosticul și screening-ul endodontic, DR. DAN CĂMINESCU (Part. I)
11:45 - 12:00
Coffee break
12:00 - 13:30
Curs: Tomografia computerizată în diagnosticul și screening-ul endodontic,
DR. DAN CĂMINESCU (Part. II)
13:30 – 14:00
Coffee break
14:00 - 15:30
Curs: Protocol de planificare a implanturilor cu ajutorul CBCT-ului, PROF. DR. MIHAI JUNCAR (Part. I)
15:30 - 15:45
Coffee break
15:45 - 17:15
Curs: Protocol de planificare a implanturilor cu ajutorul CBCT-ului, PROF. DR. MIHAI JUNCAR (Part. II)
17:15 - 17:30
Coffee break
17:30 - 19:30
Workshop: Diagnosticarea și planificarea tratamentelor pe CBCT utilizând softul OnDemand3D, TD. ADRIAN FRANGOPOL
PROF. DR. MIHAI JUNCAR
DDS, MD, PhD
Mihai Juncar este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, promoția 2006 Stomatologie și 2010 Medicină Generală. Ca urmare a concursului de rezidențiat, începe cariera de medic rezident în cadrul Clinicii de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj Napoca, iar începând cu anul 2008 debutează ca și cadru universitar în cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” la disciplina Chirurgie Orală și Maxilo-Facială. Cariera universitară a avut o traiectorie ascendentă, cu numeroase articole și studii publicate în reviste de specialitate pe plan internațional, fapt care i-a permis să evolueze la gradul didactic de profesor universitar la disciplinele de chirurgie orală și maxilo-facială și patologie orală și conducător de doctorat.
Activitatea medicală a debutat din perioada de rezidențiat, prin abordarea unei patologii variate din sfera chirurgiei orale și maxilo-faciale. Reabilitarea implanto-protetică a început să-i fie o preocupare încă din anul 2008 când a început să realizeze primele implanturi dentare însoțite sau nu, după caz, și de metode de reconstrucție osoasă sau a țesuturilor moi. Pe parcursul activității sale clinice a utilizat mai multe sisteme de implanturi dentare, astfel a putut să-și formeze o părere despre fiecare sistem utilizat, bazată pe experiența practică cu acel sistem. Pentru a reda calitatea vieții pacienților care i-au cerut ajutorul, Mihai Juncar a utilizat inclusiv metode de reconstrucție osoasă cu grefă de creastă iliacă sau implanturi personalizate cum ar fi cele subperiostale dar și alte tipuri. În jurul său, Mihai Juncar a promovat și susținut o echipă întreagă de specialiști pe multiple ramuri ale medicinei dentare cu care împreună, în anul 2017, a fondat o clinică multidisciplinară care, până în prezent, a ajuns un punct de referință local.
DR. DAN CĂMINESCU
DMD, MSc, Președinte AMSMB
Dr. Dan Căminescu a absolvit în anul 2004 Facultatea de Medicină Dentară – UMF „Carol Davila” din București. După un an își limitează practica exclusiv la endodonție. Între 2005 și 2010 activează în cadrul Catedrei de Endodonție a UMF „Carol Davila”, iar în anul 2008 finalizează studiile programului de Masterat în Endodonție. Între 2013 și 2016 este colaborator al Universității Apollonia, Iași. Este Președintele Asociației Medicilor Stomatologi din Municipiul București, membru al Asociației Române de Endodonție și al Uniunii Naționale a Asociațiilor Stomatologice. Este membru în colectivul de redacție al Revistei Române de Medicină Dentară. A susținut conferințe și cursuri practice pe diverse teme din domeniul endodonției în România, Ungaria, Franța, Bosnia și Herțegovina, Albania, Croația și Cehia. A fost sau este lider de opinie pentru producători precum Ivoclar Vivadent, 3M Espe, Coltene-Whaledent, Sybron Endo, Kavo-Kerr și pentru mai multe companii de distribuție a materialelor stomatologice din România. Subiectele principale de interes sunt: izolarea cu digă, adeziunea în stomatologie, microscopia dentară și cursurile de endodonție, iar în ultima perioadă educația medicală online.
Cursuri
Protocol de planificare a implanturilor cu ajutorul CBCT-ului
PROF. DR. MIHAI JUNCAR
Obiectivele cursului:
Scopul acestui curs este de a ne dezvolta abilitățile de utilizare a CBCT-ului în vederea stabilirii unui diagnostic corect și complet urmat de planificarea tratamentului de reabilitare implanto-protetic. Împreună vom deprinde modul în care ne putem identifica și marca elementele anatomice importante și procesele patologice cel mai frecvent întâlnite la nivelul oaselor maxilare. Vom explora principalele unelte pe care le are CBCT-ul și care ne pot ajuta în stabilirea și ulterior implementarea cu succes al tratamentului implanto-protetic.
Structura cursului:
Partea 1:
- Principiu de funcționare a CBCT-ului
- Orientarea tridimensională pe CBCT
- Identificarea principalelor repere anatomice și evidențierea lor
- Identificarea proceselor patologice și diagnosticul prezumtiv
- Descoperirea principalelor unelte de care dispune softul pentru planificarea reabilitării implanto-protetice
Partea 2:
- Principii de evaluarea a suportului osos în vederea inserării implanturilor dentare
- Principii de evaluare a dinților de extras și al alveolei postextracționale în vederea inserării implanturilor postextracționale
- Stabilirea dimensiunii și poziției viitoarelor implanturi, modul în care ne luăm reperele astfel încât să evităm erorile de transpunere a informației din format digital în activitatea clinică
- Evaluarea și planificarea volumului viitoarei reconstrucții protetice cu suport implantar
- Analiza demonstrativă live a mai multor cazuri care urmează a fi evaluate cu implanturi dentare
- Prezentarea de cazuri clinice și discuția lor (cazuri clinice realizate cu ajutorul chirurgiei ghidate vs a celor realizate fără ghid chirurgical)
Tomografia computerizată în diagnosticul și screening-ul endodontic
DR. DAN CĂMINESCU
Obiectivele cursului:
- prezentarea/rememorarea conceptelor ALARA/ALARP și particularizarea noțiunilor adaptat diagnosticului și tratamentului endodontic
- încadrarea CBCT în tabloul complet al investigațiilor imagistice utilizate în endodonție
- familiarizarea medicilor cu solicitarea, manipularea și interpretarea datelor CBCT
- recunoașterea principalelor structuri anatomice vizibile pe CBCT
- recunoașterea modificărilor patologice relevante pentru diagnosticul endodontic, vizibile pe CBCT
Înscrie-te gratuit
* Participarea se face în limita locurilor disponibile.